Is competitive gaming of eSports nou werkelijk een sport? Speciaal

Geschreven door Write on donderdag, 24 oktober 2013 Gepubliceerd in Algemeen nieuws Aantal keer gelezen 20311 keer

Iedereen heeft wel eens de discussie gehad. Jij als gamer, met een "niet" gamer, zoals collega's op werk, je ouders, of studiegenoten. Is gamen een sport?  Een jaartje terug zagen we een video vanuit een Nederlandse student die een onderzoek deed naar gaming in de Benelux. Daarin kwam vooral naar voren dat grote instanties zoals de NOC-NSF, gamen niet zien als sport. Waarom niet? En waarom veranderd er veel de laatste tijd? Lees hier verder..

De film waarover we praten is hieronder te zien. En gaat over Nederlandse gamers die zich in de eSports wereld begeven. Toch zegt het NOC-NSF hier dat gaming geen sport is, want de definitie van sport sluit niet aan bij digitaal een spel spelen. De definitie van een sport:
Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen.

Helaas ziet het NOC-NSF gaming niet als denkspel en het stimuleren van de hersenen, wat ook in de definitie van een sport staat. Zoals te zien is in de video heeft het orgaan daar ook geen concreet antwoord op wanneer deze vraag direct gesteld wordt.

Gister is er dan een nieuwe video online gekomen vanuit Amerika. HBO, een groot TV station uit de US, neemt eSports (league of legends) mee als item in hun onderdeel REALSPORTS. Daarin wordt (eindelijk) heel mooi omschreven wat eSports is. Hoe groot, hoe zakelijk en wat alles precies inhoudt. Hieronder de video:Wat vind jij er van? Is gaming een sport? Doen we het verkeerd in de Benelux of zijn we gewoon wat traag? Laat het hieronder weten! 

Log in om reacties te plaatsen

Laatste profielen

Laatste Blogs